APT Training Course on Preparing for the World Telecommunication Standardization Assembly (WTSA)

Training course objectives:

For participants to understand:

- The role, benefits, and opportunities of telecommunications/ICT standards
- Basic and essential knowledge of WTSA, its elements and functions
- APT preparatory activities for WTSA
- Getting the most out of WTSA (during and after the Assembly)

Target participants:

- Persons who are new to participating in APT preparatory activities for WTSA
- Persons who want to understand the decision-making process of APT preparation for WTSA and proposals to preparatory meetings
- Persons who are responsible for standardisation activity and related policy-making

24 June 2024, Hilton Adelaide, Adelaide, Australia		
08:00 - 08:30	Registration	
(30 minutes)	Hilton Adelaide	
	233 Victoria Square, Adelaide, South Australia 500	
08:30 - 08:50	Opening and introduction	
(20 minutes)	- Acknowledgement of country (Daniel Caruso (TBC), Australia)	
	- Welcome address (APT)	
	- Summary of the training objectives (APT)	
	- Housekeeping (Australia)	
08:50 - 09:30	MODULE 1: General introduction to telecommunications/ICT standards	
(40 minutes)	[Australia (TBC)]	
(Australia to deliver)	This module will provide an overview of the telecommunications/ICT standardisation environment, introducing newcomers to telecommunications/ICT standards, their relevance to the Asia-Pacific, and the role of international standards organisations (ISOs).	
	 What are telecommunications/ICT standards? Telecommunications/ICT standards in the Asia-Pacific context (benefits, opportunities) Role of international/regional standards organisations (ISOs) related to telecommunications/ICT standards 	
	Reflections and Q&A	
09:30 - 10:30 (60 minutes)	MODULE 2: General introduction to international conferences [Expert (TBC)]	
	This module will introduce participants to international conferences, providing an	
(APT to deliver)	overview of objectives, structure, procedures, and the APT coordination role at these	
	conferences.	
	- Structure of international conferences	
	 Operation and activities of a conference (procedure, decision-making 	
	process)	
	- Role of Office Bearers, Participants, and Secretariat	

	 APT support provided at international conferences (coordination meetings, etc.) Reflections and Q&A
10:30 - 11:00 (30 minutes)	Coffee Break
11:00-12:30 (90 minutes) (TSB to deliver)	MODULE 3: Introduction of ITU-T and WTSA [TSB – Simão Campos] This module will provide participants with a brief introduction to ITU's Standardization Sector (ITU-T), including its structure and strategic goals. It will also introduce WTSA, its objectives, structure and working methods. This will enable participants to orient themselves during WTSA-24 and understand its purpose, procedures, types of documents, and the flow of a document from proposal to Resolution. - Overview of ITU-T Structure of ITU-T Objectives of ITU-T Objectives of ITU-T Objectives of ITU-T Objectives of WTSA Objectives of WTSA Objectives of WTSA Working Methods of WTSA Working Methods of WTSA
12:30-13:30 (60 minutes)	Structure and terminology of WTSA Resolutions Lifespan of a WTSA document from proposal to Resolution Reflections and Q&A Lunch Break
13:30 – 15:00 (90 minutes) (APT to deliver)	MODULE 4: Introduction of APT preparatory meetings for WTSA [APT Secretariat and APT WTSA Office Bearers (TBC)]This module will provide an overview of APT, including its objectives, functions and standardisation activities. It will prepare participants for APT WTSA meetings by discussing APT's preparations for WTSA, highlighting key topics to be discussed at WTSA-24, and stepping through the process of preparing proposals through APT WTSA prep meetings.
	 Brief overview of objectives, functions and activities of APT [APT Secretariat (TBC)] (30min, including Q&A) Spotlight on APT standardisation activities APT preparations for WTSA + Important issues for WTSA-24 [Chair of APT WTSA prep (TBC)] (30min, including Q&A) How to develop a proposal for APT WTSA and the lifespan of the document [Office Bearer of the APT WTSA prep (TBC)] (30min, including Q&A)
15:00 - 15:30 (30 minutes)	Coffee Break

15:30 - 16:30	MODULE 5: Getting the most out of WTSA – during and after the Assembly
(60 minutes)	[TSB – Simão Campos]
(TSB to deliver)	This module will give participants advice on how to make the most out of their time at WTSA, in particular for small delegations and WTSA first timers. The module will also focus on life after WTSA, including how to implement WTSA outcomes and engage in further relevant ITU-T meetings and activities.
	 How to get the most out of WTSA – prioritisation, coordination and negotiations Tips for small delegations at WTSA Life after WTSA: How to implement the outcomes of WTSA in domestic context Life after WTSA: outcome documents, TSAG and ITU-T Study Groups Reflections and Q&A
16:30 - 17:00	Wrap-up, next steps and feedback from trainees [APT Secretariat]
(30 minutes) (APT to facilitate roundtable discussions)	This session will provide course participants and speakers with an opportunity to share their experience and reflections (highlights, challenges, suggestions for future trainings)